Sådan kommer du i gang med dykning

Dykning

Dykning er en såkaldt rekreativ aktivitet, hvor man trækker vejret under vand ved hjælp af en luftflaske og en regulator (meget forsimplet).

Dykning  har eksisteret i over 100 år. Det blev først brugt af militæret til at udforske undervandsområder, og senere blev det populært blandt almindelige mennesker også.

De første scuba-sæt blev opfundet i 1930’erne, og de var lavet af tunge metaltanke med ventiler og slanger. Disse tanke var forbundet med et mundstykke, som gjorde det muligt for dykkere at trække vejret under vandet. Dette har udviklet sig meget med tiden, og sikkerheden omkring dykning er blevet meget bedre i dag, end den var for bare 20-30 år siden.

Udforsk en helt ny verden under vandet

Dykning er en fantastisk måde at udforske undervandsverdenen på. Det er også en fantastisk måde at få motion og have det sjovt på.

Der er mange fordele ved at dykke. En af de mest populære grunde til, at folk dykker, er, at det er en fremragende form for motion. Dykning kan forbrænde op til 600 kalorier i timen, hvilket er mere end at løbe eller cykle. Det styrker også dine kernemuskler og forbedrer din lungekapacitet.

En anden fordel ved dykning er, at det er meget sjovt! Du kan udforske undervandsverdenen, se nye ting og møde nye mennesker, mens du er i gang! Dykning er en social sport, da du altid dykker minimum 2 mennesker ad gangen (man skal altid have en dykker-makker med i vandet).

Hvad kræver det at komme i gang med dykning?

Dykning er en sport, der kræver træning og dedikation. Det er ikke noget, du bare kan begynde at gøre uden nogen erfaring. Der er dog nogle måder at komme i gang med dykning, hvis du er interesseret i det.

Det første du skal gøre er at finde ud af hvilken slags dykning der passer til dine behov og mål. Der findes forskellige typer dykning, så det er vigtigt at vide, hvilken du vil kaste dig over. For eksempel, hvis du vil dykke for sjov eller hobby, så kan fritidsdykning være den bedste mulighed for dig. Dette er klar den mest udbredte form for dykning. Hvis du derimod ønsker at dykke professionelt eller konkurrencedygtigt, så er teknisk dykning det bedste valg for dig – her er der forskellige uddannelser, og de noget mere omfattende end almindelig scuba-dykning.

Næste skridt ville være at finde ud af, hvor meget det koster at komme i gang med dykning. Dette afhænger af hvilken type selvfølgelig, men vil typisk være mellem 3.000 og 5.000 kr. for et dykkercertifikat til almindelig sportsdykning. Du kan tage mange forskellige certifikater inden for sports-dykning. Der er forskellige organisationer, der uddanner dykkere og med en sådan uddannelse kan du dykke i det meste af verden. De mest kendte er Padi og SSI. Når du er ude at rejse, og gerne vil dykke, kræver de seriøse dykkercentre, at du har et gyldigt dykkercertifikat.

Hvor er de bedste dykkersteder i verden?

De bedste steder at dykke er dem med klart vand, god sigtbarhed og masser af havliv. Nogle af disse steder omfatter Great Barrier Reef i Australien, Det Røde Hav i Egypten og Galapagos-øerne i Ecuador. Her finder du dykker steder, der er i top 10 for hele verden. Hvis du rejser fra Danmark, er det Røde Hav i Egypten det oplagte sted for din første dykkerrejse – der er som regel fantastisk vejr, og vandet er varmt – så man behøver ikke en tørdragt, som bruges, hvis man skal dykke i det kolde vand i Danmark. Det Røde Hav har to steder på Top 10 over dykkersteder i verden: Ras Mohammed der er national park og ligger på spidsen af Sinai halvøen, hvor hele 3 havstrømme mødes – der er derfor altid meget liv underoverfladen her. Det andet sted er Thistlegorm, som er et vrag fra anden verdenskrig. Et vrag hvor man kan se motorcykler, lastbiler, ammunition, togvogne og meget mere, der gik ned sammen med skibet. Thistlegorm er best at besøge med et liveaboard – her bor man hele ugen på en dykkerbåd, og sejler rundt med 3 formål: at dykke, spise og sove. Med et liveaboard er der større frihed til at vælge tidspunkter for dyk, og dermed kan man undgå den store trafik fra de såkaldte dagsbåde, der sejler ud fra Sharm el Sheikh – de sejler alle ud fra Sharm tidligt om morgenen og ankommer stort set samtidigt, så der er ofte mange dykkere i vandet samtidigt, og her skal man være meget opmærksom på, ikke at blive væk fra sin gruppe. Selvom sigtbarheden ofte over mere end 25 meter, så skal man sørge for at spotte særlige kendetegn på dykkere i sin gruppe. Der kan nogle gange være mere end 100 dykkere i vandet samtidigt, og så forsvinder en del af fornøjelsen. På et liveaboard kan du være heldig, at jeres gruppe har hele vraget for jer selv – det er fantastisk!

Så kom i gang med at dykke – det er en fantastisk sport, og man får ofte venner fra hele verden, når man er på dykkerrejse.

«
»

Skriv et svar