Kom i gang med undervandsfoto

Undervandsfoto

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]Undervandsfotografering er en hobby, mange dykkere har taget til sig. Det er altid fantastisk at kunne vise andre, hvordan der ser ud underoverfladen, og hvad det er vi ser, når vi dykker. Men hvad skal der til for at komme i gang med undervandsfoto? Rigtig mange har i dag et kamera, der kan bruges under vand – de ved det bare ikke. Mange mobiltelefoner er i dag så vandtætte, at man godt kan stikke dem ned under overfladen og tage et hurtigt billede (jeg vil dog ikke anbefale dette, men specifikationerne siger, at det burde kunne lade sig gøre – tjek grundigt om din mobiltelefon er vandtæt nok, inden du selv forsøger dig med det). Rigtig mange kommer i gang med undervandsfoto med et GoPro kamera. Det er et såkaldt “actionkamera”, der ikke har mange indstillinger og faktisk laver ret god video, når man tænker på, hvor lille og handy et GoPro kamera er. I og med at et GoPro kamera i sig selv er vandtæt, så er det en hurtig løsning til ferien, hvis man skal snorkle lidt og ikke har de helt store ambitioner, men gerne vil dokumentere ferien, og at man har oplevet den fantastiske verden under vandet. Man kan så gå en level up med sit GoPro ved at sætte et armsystem på – det giver den fordel, at det giver meget roligere billeder og video, fordi du har mere styr på kameraet, og du kan montere undervandslys på armene – det hjælper dig, hvis du skal dybere end 2-3 meter eller de snorkler steder med et dårligt lys (fx om aftenen). Mange holder ig til GoPro for at kunne dokumentere deres dykkertur og har stor fornøjelse med det.

Hvis du gerne vil fotografere under dykning og gøre lidt mere ud af det, finder du hurtigt ud af, at det kan være en hel jungle at finde rundt i – hvilken slags kamera, skal man have, hvilket undervandshus skal man købe til kameraet, skal jeg have lys og skal det være fast lys eller blitz – spørgsmålene hober sig hurtigt op. Jeg vil forsøge at besvare dem alle her.

Hvilket kamera skal jeg bruge til undervandsfotografering?

Det gode er, at det er helt almindelige kameraer, der bruges til at fotografere under vand. Ulempen er, at det skal puttes i et undervandshus, så det kan komme under vandet, uden at blive vådt. Inden du skal vælge undervandshus, skal du finde ud af, hvilket kamera du skal have. Har du allerede et, kan du måske få et undervandshus til det, og så er du allerede godt i gang. Starter du helt fra bunden, er der nogle ting, du skal overveje:

  • Vil du hellere have et “point-and-shoot” kamera, hvor du ikke skal forholde dig til blænde, lukkertid, ISO og andre kamerating – eller vil du gerne have fuld manuel kontrol over din fotografering?
  • Hvor skal du bruge dit kamera? Dykker du kun i udlandet i klart vand, eller dykker du også herhjemme i mørkt vand med dårlig sigt?
  • Hvor stort er dit budget?

Det letteste er at starte med budgettet – et budget på kr. 5.000 er et lavt budget i denne verden af undervandsfotografering. Du kan være heldig at finde et fint sæt brugt – der er nogle gange nogle gode bud på brugt udstyr på Marketplace på Facebook. Hvis du gerne vil købe nyt, så ikke har et højt budget, så ville jeg starte ud med et Olympus TG-6 og et undervandshus til den. En TG-6 er vandtæt i sig selv, men skal du dybere end 10-15 meter, har du brug for et undervandshus til det. Du kan få TG-6 til omkring kr. 3.000 og et undervandshus til under kr. 2.000, så du kan komme i gang for omkring kr. 5.000, og det er en rigtig fin start. Jeg startede selv ud med et Canon Ixus kamera uden lys eller blitz, og havde det i flere år. Med tiden blev det skiftet ud til et Canon G15, hvor jeg kunne styre blænde og lukker tid, og købte et armsystem og en blitz til det. Det åbnede op for en helt ny verden af billeder, og lige nu har jeg et Sony A6300 i et undervandshus med to blitz og et armsystem. Det har jeg haft i 6 år, og er stadig glad for det. Det er et ret kompakt kamera, hvor jeg kan skifte objektiv, alt efter hvad jeg skal fotografere. Næste skridt herfra vil være et fullframe kamera – det er dog en højere udskrivning, og ikke noget jeg har planer om foreløbigt (der koster kamera, undervandshus og et objektiv hurtigt +50.000). Hvis jeg engang skifter, kan jeg bruge genbruge mit armsystem og mine blitze, så det er ikke det hele man skifter hver gang.

Et godt begyndersæt vil være en Olympus TG-6 med et armsystem og en blitz eller to. Der kommer man rigtig langt. Den har en vanvittig god makrofunktion (tage billeder helt tæt på) og man kan også købe en vidvinkel til det, hvis man ikke synes, man får nok med på billedet eller kan komme tæt nok på.

Et mere avanceret sæt bliver ret hurtigt meget dyrere, efterhånden som man finder ud af, hvad man gerne vil kunne og gøre. Det omfatter i første omgang et kamera, hvor kan styre det helt manuelt – altså både indstille blænde, lukkertid og ISO. Det er ikke alle kameraer, du kan det på. Ofte vil man gerne have en vindvinkel og en makro vådlinse – disse kan du skifte under vandet. På mit setup har jeg et 16-50 mm objektiv, hvor jeg kan bruge vindvinkel på 16 mm og makro på 50 mm. Under vandet kan jeg bytte min vidvinkel ud med en makro, da man kan tage dem af under vandet og de sættes unden på undervandshuset. Her skal du regne med et budget på omkring kr. 30-50.000.

Skal det være toppen af poppen (eller i hvert fald tæt på), så snakker vi fullframe kamera med dedikerede makro og vidvinkel objektiver, hvor du ikke skifter under vand, men inden dykker beslutter dig for, om du vil tage vidvinkel eller makro billeder. Du skal stadig have et armsystem med to blitze og gerne et fokuslys, en makrovådlinse til fotografering af de helt små dyr og ting. Mange bruger også en monitor, så det er lettere at se, hvad man fotograferer – og man kan løbende vinkle skærmen alt efter, hvordan det passer bedst. Her rammer man hurtigt et budget på kr. 100.000, og det er endda let at komme et godt stykke over.

Har jeg brugt for at købe udstyr for en mindre formue for at tage gode billeder?

Absolut ikke, du kan ikke købe dig til bedre billeder på den måde – det meste handler om at kunne se de gode motiver; at lave den gode komposition af billedet. Her kan man med fordel tage et fotokursus – det behøver ikke være med fokus på undervandfoto, det er de samme regler, der gælder under vand for at lave en god komposition og et spændende billede. Der findes også mange gode videoer på Youtube, der giver gode råd og eksempler. Med det sagt, så hjælper det at have noget godt grej – og godt grej er nødvendigvis ikke lig med dyrt grej. Du kan komme rigtig langt med et GoPro eller en TG-6, og behøver ikke et mega-dyrt setup for at tage flotte foto under vandet. Tjek Stefan Hueneke på Flickr – han har en del undervandsbilleder taget med et TG-6.

Bliver et stort kamera ikke tungt at svømme rundt med under vandet?

Jo – hvis man ikke gør noget, for at gøre det neutralt under vandet. Man kan sætte “flydere” på armene på kameraet eller købe arme der flyder. Disse kan man købe i forskellige varianter, der giver mere eller mindre løft i vandet, afhængigt af, hvad man har behov for. Hvis ikke kameraet er neutral under vandet, skal du kæmpe med at holde det oppe eller holde det nede – det er hårdt for dine håndled, og generer dig under dykket. Hvis du får brug for at bruge begge hænder under dykket, er det rart at kunne slippe kameraet uden det synker til bunden eller flyder op til overfladen. En af de bedste ting, du kan købe til dit undervandskamera er en sikkerhedsline, så du kan hægte dit kamera fast i din BCD – selvom det er neutralt i vandet, kan det stadig blive taget af strømmen, hvis du slipper det. Med en line er du sikker på ikke at miste dit kamera – og hvis det ikke er helt neutralt under vandet, så er det godt at vide, at enten hænger lidt under dig eller lidt over dig, hvis du er nødt til at slippe det.

Når dit kamera er neutralt i vandet, er det meget lettere for dig at tage billeder, da du så kan koncentrere dig om motivet og om at holde dig selv neutral i vandet imens.

Hvor stor er risikoen for at der kommer vand i mit kamera?

Den er generelt ikke ret stor – og der er meget du aktivt kan gøre at mininere risikoen. De steder, hvor der kan komme vand ind er i samlinger – så det er alle steder, hvor der sidder en O-ring som forsegling (det er som regel de steder, hvor du skille noget ad). Det er typisk i lågen til undervandshus og hvis du har porte til forskellige objektiver, så er der også en risiko her. Vær omhyggelig med at tjekke dine O-ringe inden du lukker kamerahuset, da disse skal være rene, og der må ikke være noget skidt som sandkorn, et hår eller lign. – det kan være nok til, at der kommer vand ind. På GoPro og TG-6 er der også O-ring i de låger der kan åbnes (batteri, hukommelseskort, opladning osv.) – her gælder samme regler: Sørg for at holde dem rene og tjekke dem inden dyk. De skal jævnligt smøres med siliconefedt, så de holder sig smidige. Der skal ikke meget siliconefedt til, så det kun lige, så de ikke tørrer ud.

Mange undervandshuse har i dag mulighed for at montere et vakuum-system, som kan fortælle dig, om kamerahuset holder tæt. Det er en rigtig god sikkerhed at have – det giver ro i sjælen at vide, at kamerahuset er tæt, inden man hopper i vandet. Det fungerer ved at man pumper vakuum i undervandshuset og en sensor holder øje med om der kommer ændringer i trykket inde i huset. Hvis der kommer ændringer, er det fordi, der er en utæthed et sted. Der er en indikator på vakuum-ventilen, der viser om alt er godt, eller om der er problemer. Hvis den lyser grønt, er alt godt og tæt, hvis den mister vakuum, begynder den at blinke gult, og når den lyser rødt er der ikke længere vakuum i huset. Så hvis du får en lille utæthed under dit dyk, bliver du advaret og kan nå at afbryde dit dyk og forhåbentlig redde dit kamera. Det har reddet mig et par gange, og jeg ville ikke undvære et vakuum system i dag. Jeg har flooded (engelsk udtryk for at få vand i undervandshuset) min del af kameraer gennem tiden, men ikke siden jeg fik vakuum-system sat i. Der er gået nogle Canon Ixus kameraer til og et par Olympus Tough har også fået vand. For nyligt har jeg floodet en blitz – alle fordi jeg ikke har været omhyggelig nok, når jeg har samlet det efter opladning. Hastværk er lastværk, når du har med grej til undervandsfoto at gøre. Det er vigtigt at være opmærksom på, at holde tingene rene og vedligeholdte.

Kom i gang med at tage billeder under vandet – det er sjovt og der er helt community af undervandsfotografer, der gerne deler ud af tips og tricks. Og det er altid rart at have nogle at dykke sammen med, der også fotograferer og forstår, at det kan tage lang tid at få det rigtige billede i kassen. Og husk: Vil du tage bedre billeder, er det vigtigste at træne og komme i vandet med dit kamera – og du kan stadig træne på land, hvor du kan jagte gode motiver og kompositioner, både med og uden kamera. Der er inspiration mange steder på land også.
[/et_pb_text][et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”200″ include_categories=”21″ columns_number=”2″ _builder_version=”4.19.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_shop][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

«
»

Skriv et svar